omgeving4
omgeving2
IMG_10431
omgeving1
IMG_52371

Stormachtig weer? Duik onder in Ecomare

Ecomare Jan van Gent

Natuurlijk, Texel is in ieder jaargetijde en in elke maand mooi. Er is altijd wel wat te zien of te beleven. Zelfs als het bitterkoud is, windkracht 10 waait of de regen met bakken uit de lucht komt, dan nog is er genoeg te doen op Texel. Ga bijvoorbeeld eens naar Ecomare. En heus, daar ga je niet alleen heen om zeehonden te kijken.

Boeiende exposities

We spreken regelmatig mensen die zeggen: ‘Ja, Ecomare. Daar zijn we al eens geweest. Dat hoeft nu niet meer.’ Helaas is dat ‘al eens’ vaak erg lang geleden. In de tijd dat er niet zoveel meer te zien was, dan alleen de zeehonden. Die tijd is allang voorbij. Tegenwoordig heet het ook Natuurmuseum & Zeehondenopvang Texel. Nog steeds zijn de zeehonden een belangrijke trekker. Logisch, want ze zijn ook leuk! Ze zwemmen rond, vangen vissen op die de dierverzorgers ze toewerpen en ze kijken je met hun grote bruine ogen onschuldig aan. Maar pas op! Je hebt wel met het grootste roofdier van Nederland te maken! Met hun vlijmscherpe tanden kunnen ze je behoorlijk verwonden. Een beetje uit de buurt blijven dus. In de winter en het voorjaar vangt Ecomare ook regelmatig huilers op. Dit zijn jonge zeehondjes die voortijdig hun moeder zijn kwijtgeraakt in bijvoorbeeld een zware storm. Vaak zijn ze verzwakt en ondervoed. In Ecomare worden ze weer opgelapt en als ze op een goed gewicht zijn, weer uitgezet.

Bruinvissen

Op het buitenterrein zijn niet alleen de bassins van de zeehonden. Ook de bruinvissen zijn er ondergebracht. De bruinvis, die vroeger ook wel water- of zeevarken werd genoemd, is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee en wordt maximaal 1.80 meter lang. De belangrijkste natuurlijke vijanden zijn haaien, orka’s en grijze zeehonden. In Ecomare kun je ze van dichtbij zien zwemmen en spelen. Heel leuk is dat je ze ook onderwater in actie kunt zien. De Texelse bruinvissen zijn afkomstig uit de opvang van SOS Dolfijn.

Jan-van-genten

Andere bewoners die indruk maken, zijn de jan-van-genten. Deze reusachtige vogels hebben een spanwijdte van zo’n 2 meter. Er wonen er acht in Ecomare. Ooit zijn ze opgevangen, maar hun herstel is niet voldoende geweest om ze weer vrij uit te zetten. Ze hadden bijvoorbeeld een gebroken vleugel die niet goed is geheeld of ze zien niet goed genoeg om zelf te kunnen jagen. In de vogelopvang leven ze samen met andere zeevogels, die zodra dat kan, wel weer in de natuur worden uitgezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om alken, zeekoeten of sterns die met olie zijn besmeurd of ziek, gewond of verzwakt zijn. Alle niet-zeevogels brengt Ecomare elders in Nederland onder.

Aquaria en exposities

Ook binnen is er van alles te zien in Ecomare. De zeeaquaria zijn leuk voor alle leeftijden. Je ontdekt van alles over de vissen, roggen, haaien en andere dieren die in zee leven. Je kunt met interactieve quizjes ook je kennis testen. De vaste en wisselende exposities zijn ook interessant en soms verrassend. In de expositie Waddenstad kun je op een ludieke manier weetjes shoppen in de winkelstraat. Bij de patatkraam ontdek je bijvoorbeeld dat de Texelse meeuwen patat gaan eten op… de Dam in Amsterdam! Indrukwekkend is de Walviszaal, waarin de enorme skeletten van walvissen staan opgesteld, mystiek uitgelicht met blauwe lampen.
We zullen niet alles verklappen wat je in Ecomare kunt zien, maar een ding is nu wel duidelijk toch? Ecomare is veel meer dan zeehonden alleen! Wil je meer weten over de exposities, kinderactiviteiten of excursies van Ecomare? Kijk op ecomare.nl voor informatie.